Omega-6/Omega-3 ratio

Kan forholdet mellom omega-6 og omega-3 være viktig?

Optimal omega-6 / omega-3 balanse er 3:1


For omtrent 100 år siden viste noen amerikanske at rotter på en fettfri kost vokste bra og holdt seg friske om de fikk en spesiell type fettsyrer som viste seg å være omega-6 fettsyren fra planter som kalles linolsyre. Siden viste de samme forskerne (Burr & Burr) at også omega-3 fettsyren fra planter (alfa-linolensyre) var viktig for å holde rottene friske. Det gikk mange år før det ble vist at omega-3 fettsyrer også var livsviktige for mennesker. Særlig gjorde Kristian Bjerve og medarbeidere viktige observasjoner på sykehjemspasienter som fikk i seg lite energi og fett over lang tid.

Dagens kunnskap om omega-6/omega-3 ratio


Vi vet nå at både omega-6 og omega-3 fettsyrer er essensielle (livsviktige), og det er gunstig om det er passe mye av begge typene flerumettede fettsyrer. Det skyldes at både omega-6 og -3 fettsyrene er byggeklosser i cellemembraner, og at de er forstadier for signalstoffer som er viktige for å stoppe blødninger og blodpropp, og balansere betennelsesreaksjoner som er en viktig del av immunforsvaret vårt. Immunapparatet reagerer på fremmede stoffer og mikrober som ikke hører til kroppens egne celler.

Generelt fører en overvekt av omega-6 fettsyrer (arakidonsyre og linolsyre) til at blodet levrer seg litt mer, og man kan ha noe sterkere betennelsesreaksjoner enn om man har et høyere innhold av omega-3 fettsyrer (eikosapentaensyre = EPA og dokosaheksaensyre = DHA). Derfor har noen anbefalt at denne ratioen bør være ca 4:1, men det har vist seg at både omega-6 og omega-3 fettsyrer har gunstige effekter. I mange moderne kosthold er det ikke viktig å redusere inntaket av omega-6 fettsyrer, men å øke inntaket av fiskefett. Den beste måten å redusere omega-6/omega-3 ratioen på, er derfor å øke inntaket av EPA og DHA, ikke å senke inntaket av omega-6 fettsyrer slik det er beskrevet av Harris i en artikkel fra 2018.

Konklusjon


Konklusjonen er at en lav ratio er gunstig når det skyldes at det er mye omega-3 fettsyrer i blodet, ikke når det er lite omega-6 fettsyrer.

Her kan du få testet din omega-6/omega-3 ratio

Litteratur for videre lesing:

Les også:

PurOmega 95%.

PurOmega 95% er fiskeoljekapsler tuftet på en norsk idé og tøffe mål om å skape den mest konsentrerte Omega-3.

Prøv PurOmega 95%